Leren leren maakt meer mogelijk

Leren leren maakt meer mogelijk!

Een utopie of waarheid?

Er wordt weleens gezegd dat aan de top komen makkelijker is dan aan de top blijven. Wat maakt dat dit zo is? En wat kunnen we daar met zijn allen van leren?

Aan de top komen

Om aan de top te komen kun je gebruikmaken van kennis van anderen. Welke kennis is er en welke ervaring is ermee opgedaan? Met welke kleine aanpassingen kun je experimenteren om te zien wat in jouw situatie leidt tot een relevante verbetering? Daarnaast kun je met de juiste samenwerking, hard werken, geluk en op het juiste moment pieken, de top van jouw berg bereiken. En als je ambitieus bent kun je een sprong maken naar een aangrenzende berg om hetzelfde ‘trucje’ toe te passen in deze verbeterde functie.

Maar doet jouw omgeving niet hetzelfde? En betekent dat dan ook niet automatisch dat je moet blijven leren om voorop te blijven? Maar tegenwoordig is het moeilijk voorspelbaar welke berg morgen nog geliefd zal zijn. Dus wat moet je dan leren en hoelang blijft dat nog waardevol?

Met andere woorden: met een afgeronde studierichting, het leren van een taak en specialisme, het toepassen hiervan binnen een specifieke werkomgeving en sector, en een dosis wilskracht en ambitie, kun je heel goed in jouw baan worden. Maar worden de gevraagde kennis, ervaring en vaardigheden waaraan jij zo hard gewerkt hebt, morgen nog wel als doorslaggevend in deze taken en rollen gezien? Of bestaat deze baan, organisatie of sector morgen nog wel in deze hoedanigheid?

Wat doet dat met jou? En wat betekent dat voor de organisatie waar jij voor werkt?
Laat jij je dit overkomen of wil je jouw eigen toekomst blijven maken?

Aan de top blijven

Als jij niet wilt dat dit jou overkomt, dan is misschien wel de meest precaire vraag wat je moet leren om aan de top te blijven. Hoe doe je dat?

De top kun je hier dus lezen als de werkuitdaging die jij graag zou willen uitvoeren, waar jij energie van krijgt, waar jij jouw gewenste privé-werkbalans mee realiseert, waar jij jouw privé-uitgaven van kunt betalen en dat niet alleen op dit moment, maar in ieder geval voor de rest van jouw werkzame leven.
Dit in de wetenschap dat de werkuitdaging hoogstwaarschijnlijk steeds verandert en steeds om andere eisen qua kennis, ervaring en vaardigheden vraagt, wellicht verdeeld is over meerdere projecten en tegelijkertijd naast elkaar bij verschillende opdrachtgevers en werkgevers uitgevoerd zal gaan worden.

Dus om in termen van HRD te spreken: Wat kun je doen om intern en extern duurzaam mobiel op de arbeidsmarkt te zijn?

Leren leren

Doordenkende over de VUCA-wereld en hetgeen hierboven beschreven is, vraag ik mijzelf af: Is er nog een constante, en zo ja, welke?

De constante die ik daarin zie is dat er steeds iets anders van mij gevraagd zou kunnen worden. Zowel qua kennis, ervaring als vaardigheid om succesvol te zijn in datgene wat voor mij nieuw en onbekend is. Soms is het slechts een klein stapje in bijvoorbeeld een ander team, andere procedures, andere software, andere producten en diensten. Mogelijk zal het steeds vaker gaan om het helemaal loslaten van hetgeen je altijd als waarheid hebt gezien omdat de nieuwe situatie hierom vraagt.

Wanneer niemand kennis en ervaring binnen het thema heeft, is het niet verstandig om een bestaande oplossing te projecteren op de nieuwe onbekende situatie. Ook is het niet verstandig om klakkeloos af te gaan op de mening van een ander omdat hij of zij dit zegt.

Neen, in die situaties moet je het vermogen hebben om bijvoorbeeld positief kritisch te zijn, te onderzoeken wat het echte probleem of uitdaging is en in staat zijn je snel iets nieuws eigen te maken. Hiervoor moet je voor jouw uitdaging relevante informatie vinden en deze kunnen onderscheiden in de brij van aangeboden informatie, om hier nieuwe kennis van te maken. Je moet het oude los kunnen laten om tot nieuwe inzichten te komen. Nieuwe oplossingsrichtingen zijn hierbij cruciaal. Dit is alleen mogelijk als je de vaardigheid hebt om in dit proces samen te werken en keuzes te maken wie voor jou relevante stakeholders op allerlei niveaus binnen en buiten de organisatie zijn.

In de wetenschap worden de onderliggende vaardigheden om hier succesvol in te zijn het CEO-brein of executieve vaardigheden genoemd. Bovendien is het bewezen dat iedereen hierin kan groeien en daarmee aan zijn eigen duurzaamheid en van de organisatie kan werken. Je kunt dus de mate van jouw succes hierin beïnvloeden. Ongeacht hoelang je al meeloopt.

Dit maakt jouw arbeidsmobiliteit duurzaam.
Kortom, je moet het vermogen hebben om te leren en daarmee maakt ‘leren leren’ meer mogelijk!

8+ helpt daarbij op de werkvloer met management coaching, team training en interim management.

lees meer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *