Onderzoek goed management: veel ruimte voor verbetering in Nederland

Onderzoek goed management: veel ruimte voor verbetering in Nederland

Heeft een manager invloed op de bedrijfsprestaties? Zeker. Volgens nieuw onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen en RaboResearch staat Nederland wereldwijd op de zesde plek als het om goed management gaat. Op het gebied van doelen, monitoren en personeelsmanagement is nog veel ruimte voor verbetering.

Baanbrekend onderzoek

Rijksuniversiteit Groningen en RaboResearch brachten de uitkomsten van hun onderzoek in september dit jaar naar buiten. Een primeur. Het is namelijk de eerste keer dat de kwaliteit van management in het Nederlandse bedrijfsleven op internationale schaal is onderzocht.

De uitkomsten

De onderzoekers richtten zich steekproefsgewijs tot bedrijven in verschillende industrieën, met 50 tot 5.000 medewerkers. Zij zijn aan de hand van open vragen gerangschikt op een schaal van 1 tot 5. De managementprestaties zijn in vier dimensies gedefinieerd: de leanwerkwijze (de manier waarop werkzaamheden worden georganiseerd binnen het bedrijf), de doelen van een bedrijf, de monitoring en het personeelsmanagement.

Doelen, monitoren en personeelsmanagement

Nederland scoort goed op het eerste punt. We zijn efficiënt als het gaat om het inrichten van bedrijfsprocessen en het soepel laten verlopen van één en ander. Op dat vlak voeren de we de internationale ranglijst zelfs aan. “Top!”, zou je denken. Ware het niet dat we op de andere drie punten beduidend slechter presteren: doelen, monitoren en personeelsmanagement. Vaardigheden die volgens hetzelfde onderzoek een meetbare invloed hebben op de jaaromzet van een bedrijf.

Internationale ranglijst van goed management

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Een voorbeeld

Op de afbeelding is te zien dat Duitsland en Zweden twee Europese landen zijn die beter scoren dan Nederland. Zouden Nederlandse manager werken aan hun doelen, monitoring en het personeelsmanagement en daarmee de gemiddelde managementkwaliteit naar Zweeds of Duits niveau trekken, dan betekent dit in de praktijk: vier procent hogere omzet per werknemer en zeven procent meer winst op jaarbasis. Reken maar uit wat dat betekent voor een bedrijf met 50 tot 5.000 werknemers in dienst.

Goed management trainen

Een stap die in de grafiek klein lijkt, maar in werkelijkheid soms lastig is om te zetten. In Nederland hebben we deels met andere wetgeving te maken, die van invloed is. Zo zijn werknemers volgens de wet beschermd en mag je niet zomaar iemand ontslaan omdat dit efficiënter is voor de workflow. Anderzijds gaat het vaak om een verandering in gedrag. Het doorbreken van een gewoonte en het organiseren van eigenaarschap.

8+ helpt daarbij op de werkvloer met management coaching, team training en interim management.

lees meer

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *